Quantcast
Channel: Frågor om träningsskador – Personliga tränaren
Viewing all 43 articles
Browse latest View live

Ta hand om känningar direkt

$
0
0

Har du lite ont i ett knä, ont i ryggen, problem med en axel? Ta i tu med det direkt! Det blir vanligen inte bättre av att man går och drar på det en längre tid.

På min träningsmottagning, som jag har på Access Rehab, träffar jag många personer som har lite småbesvär (eller större problem) varje vecka. Allt från mammamagar, till elitidrottare till nyblivna motionärer. Jag rörelsetestar, ser vilka muskler som överkompenserar, vilka som inte gör sitt jobb och försöker hitta en väg för att bygga upp en stark och balanserad kropp.

Många kommer till mig som har dragit på en ett smärtande knä i flera månader. Man har provat att vila, så har man sprungit igen, fått ont, vilat lite till… och fortsatt så flera veckor. Fast vissa skippar det där med vila helt utan kör bara på och hoppas att smärtan försvinner av sig självt. Lite som strutsen – huvudet i sanden.

Men har du ont någonstans så är det vanligen bättre att ta tag i det på en gång. Gå inte och dra på ett besvär flera veckor. Visst kan man testa någon dag, men om det är ett knä som gör ont och svullnar, en fot eller en rygg, så behöver man ofta göra något annat än bara vila för att bli stark igen och komma förbi smärtan. Att bara vila lär ju inte heller kroppen något nytt – så även om smärtan skulle försvinna så är det vanligen temporärt – eftersom du går tillbaka och lever och tränar precis som innan. Du behöver alltså förändra något för att få ett nytt resultat!

Att jag skriver det här just nu beror till en viss del av att jag själv har börjat känna av ett knä nu när jag börjat backträna mer inför Åre. Det knäet har jag dragit sönder  i 20-års åldern när jag var ung, dum och odödlig och åkte skidor :) . Nu får jag sota för mina dumheter…

 

Så jag har tagit löparvila på inrådan av Rubin McRae. Jag går på behandling hos superduktiga David Felhändler – som också finns på Access Rehab. Och jag rehabtränar själv med övningar för mitt knä – kring höfter, bål och baksida lår.

 

20140423-150940.jpg
David Felhändler, foto från www.accessrehab.se

Så ta tag i problemet innan det blir för stort. Då kanske det räcker med att ändra lite i träningen. Men GÖR något även åt orsaken till besvären. Att bara få bort det onda är som (såsom någon klok sa) att ge novalucol till någon som har en kniv i magen. Man lindrar besvären ett tag men gör inget åt orsaken.
Boka tid hos någon kunnig som du litar på, så du får hjälp med vad du kan göra för att både få bort det onda OCH för att inte få ont igen.

IMG_0953

Foto från träning för två år sedan.

 

Själv räknar jag med att åter vara i Hammarbybacken till helgen. Då med bildäck på släp bakom mig – tungt uppför och så tar jag det lugnare nedför.


Jogga vid ryggont?

$
0
0

Jag medverkade ju i Nyhetsmorgon här i veckan och pratade om ryggbesvär. Efteråt har jag fått fråga om man kan jogga och/eller hur länge man bör vänta efter ryggproblemen innan man upptar joggning igen. Hur mycket belastas ryggen vid joggning jämfört med om man går?

Svaret är att du kan jogga när det känns bra. Vid undersökningar har man sett att effekten av den stötvisa belastningen på ländryggen är mycket liten vid både gående, joggande och springande. I FYSS (Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling) skriver man att:

//”…Slutsatsen av undersökningar är att belastningen på ländryggen vid joggande i måttligt tempo på slätt underlag endast är marginellt ökad jämfört med att stå eller gå. Att promenerea eller att jogga i måttligt tempo borde därmed inte åstadkomma någon skadligt ökad belastning på kotpelaren.”//

 

Du kan med andra ord börja jogga när det känns bra och när du själv vill. Känn efter hur kroppen reagerar och höj tempot och förändra underlaget stegvis.

Kom även ihåg att träna de djupa ryggmusklerna, liksom de djupa magmusklerna. Och sök hjälp som sagt – av naprapat, kiropraktor eller liknande – så du blir av med orsaken till ryggproblemen. Att bara vänta på att smärtan lägger sig och sedan återgå till vanliga rutiner kring arbete, rörelse och träning innebär stor risk att få tillbaka det onda igen.

Visst kan tejpning hjälpa

$
0
0

Kinesiotejpning kan hjälpa vid vissa tillfällen för att för stunden öka medvetenheten i ett område och därmed öka stabilitet och muskelaktiveringen.

Tejpen i sig har inga magiska egenskaper som gör att musklerna börjar jobba mer. I bland får jag frågan om klistret innehåller något speciellt ämne som triggar musklerna, men så är det inte.
I stället är det tejpens utdragning som gör att hjärnan blir mer medveten om det tejpade området. Mer input från ett område i kroppen (upp till hjärnan) gör att hjärnan blir mer medveten om området och det blir mer output (exempelvis mer medvetenhet och även lättare med muskelpåslag).

Den tejp jag använder här är alltså elastisk kinesiotejp. Inte den stumma sporttejpen (coachtejp). Vilka färger du väljer är helt en smaksak.

20140720-152350-55430847.jpg
 

Här har jag exempelvis tejpat en träningskund till mig. Hon ska köra ironman i Kalmar nu i augusti och har problem kring knän och med lårens framsidor. Tejpningen är en allmän tejpning för att ”stabilisera” området och för att öka medvetenheten.

Sitt med lätt böjda knän. Fäst tejpen en bit under knäskålen, mitt på underbenet, dra ut tejpen till 50 % och dra den runt knäet på ena sidan. Fäst tejpen ovanför knäskålen en bit upp på låret. Gör på samma sätt på andra sidan.

Utöver tejp har hon så klart även fått andra övningar för att stärka de djupa kontrollmusklerna som styr knäet – kring knäet och kring höfterna. Och övningar för att trigga igång sätet och få kontroll på inåtrotationen över höften (underbenet och lårben har ju en tendens att rotera inåt relativt sett när foten slår i underlaget).

Dessutom kan man tejpa rumpan – vilket hon även har fått instruktioner om att vid själva loppet för att få sätet att fyra av mera under loppet och därmed öka den djupa kontrollen. Ett foto på hur tejpen kan sättas kommer i ett annat inlägg.

Skandinaviska idrottsmässan

$
0
0

I morgon lördag är det min tur att föreläsa och hålla workshop på Skandinaviska Idrottsmässan i Malmö.

 

IMG_7017.PNG

 

Det här är ett nytt event men som har en långtidsplan. Mässan började redan igår, torsdag och sträcker sig till på söndag. Under helgen finns många kända idrottsmän, inspiratörer och experter såsom Mattias Sunneborn, Torgny Mogren, Kristina Andersson, Magnus Samuelsson, Michail Tonkonogi, Bengt Johansson, Jari Ketola, Thomas Gustafsson, Roger Zaphe, Stellan Back…

 

Om du befinner dig i området kring Malmö kan jag varmt rekommendera ett besök på mässan! Vi ses väl där?

 

Boka personlig träff med mig – nätbokning

$
0
0

Nu är äntligen nätbokningen uppe för att boka personlig kontroll eller personlig träning till mig. Bokningen hittar du på http://woxnerud.timax.se/ Jag har min mottagning i Stockholm. på Access Rehab, Sveavägen 159, 3 tr.

 

Du kan boka en tid du exempelvis vill
* vill få en kontroll på din kropp och hur du tränar/jobbar i olika övningar
* om du har ont i ryggen/skuldran/nacken eller andra leder och vill hitta övningar/träning som hjälper dig att bli bättre
*  om du får ont i knä/höft/rygg/fot eller andra leder när du exempelvis springer eller cyklar – eller tränar annat. Du får hjälp hitta övningar som kan hjälpa dig.
* se hur du aktiverar dina djupa muskler, som magen och ryggen
* öka din prestation inom någon idrott genom att få bättre teknik via bättre kontroll på de djupa musklerna.
* hitta övningar som anpassas just till dig
* om du vill ha coaching för att komma igång med en livsstilsförändring
* om du har mammamage/pappamage som du vill ha hjälp med

Välkommen!

Några platser kvar på träningsresan 2-9 december

$
0
0

Jag, Fredrik Swahn och Jenni Nilsson anordnar tillsammans med Apollo en unik träningsresa till Playitas på Fuerte Ventura. Det finns några platser kvar fortfarande, så anmäl dig direkt så kommer du med!

fredrik jenni kopia

Att jag säger att resan är unik beror på att vi utlovar ovanligt stort individuellt fokus på resan. Du själv står i centrum tillsammans med dina frågor kring din hälsa och hur du kan motionera. Det här är verkligen ingen elitresa utan de flesta som åker med är motionärer. Det enda du behöver ha med dig är intresse att veta mer om hur just du kan utveckla din träning. Du får verkligen individuella redskap och nycklar.

Playitas kopia

Foto från www.apollo.se

 

Miljön är på Apollos fina anläggning på Playitas och all annan träning ingår också under veckan.

Läs mer här och anmäl dig så får du en underbar start på vårens säsong – liksom ett ovanligt fint avslut på 2014.

Sin egen sämsta coach

$
0
0

I dag var jag äntligen hos Martin Andrae, en sjukgymnast som håller till på Crossfit Solid här i Stockholm. Jag har väntat på tiden – mest för att jag själv har haft så fullt i mitt schema. Visst är det konstigt: man vet att man behöver gå någonstans och att man troligen får hjälp där, men ändå anser man att schemat är fullt så man måste vänta i flera veckor.

Nåja, i dag var jag hos Martin. Anledningen är min hälsena som jag ju känt av lite sedan i somras. Men samtidigt har det bara varit känningar – inget riktigt akut (ön i alla fall!) Jag tror hälsenan är en kompensation för något annat. Kanske att jag snedbelastade kroppen något är jag under våren och tidig sommar kände av mitt vänstra knä.

Martin granskade, testade och behandlade. Jag gillar när jag själv bara kan få vara ”patient” och att den som behandlar utför sina vanliga rutiner. Skönt att få någon annans kloka ögon och tankar på sin egen kropp. Man är själv sin sämsta coach :) . Det är därför man behöver tränare omkring sig liksom folk som behandlar (oavsett vilken nivå eller kunskap man har själv).

Mjukt drog han, puttade, klämde och tryckte på ben och fötter. Kroppen kändes helt annorlunda efteråt. Häftig känsla. Även viss stramhet som jag haft i nacken på vänster sida försvann när kroppen nu balanserades upp nerifrån.

Vi får se hur det går. I dag har jag order om vila. Imorgon lite lätt träning för benen, men överkroppen kan jag träna om jag vill. Sen kan jag öka lite mer. Nästa vecka är det återbesök. Intressant som sagt!

När man ändrar något så ändras en massa

$
0
0

Om du har ont någonstans i kroppen och du börjar ta tag i ”problemet” och hitta orsaken till besvären, så ska du inte bli förvånad om du börjar känna konstiga saker på andra ställen i kroppen.

Har du exempelvis ont i ett knä och får hjälp med att kontrollera fotens ben, underbenens rörelser mot varandra, lårets position, musklernas arbete – hur de djupa musklerna gör sitt jobb (eller inte). Då ska du inte bli förvånad om du en dag känner i vadens muskler, eller kanske i foten, eller i höften eller annanstans. Eller så kanske lätta symtom flyttar runt i kroppen.

Det här beror ofta på att vissa muskler har varit relativt inaktiva när du belastat kroppen ”snett” och kompenserat under en tid. När kroppen sedan börjar fungera som den ska så får de hittills sovande musklerna plötsligt börja göra sitt jobb – vilket kan vara ovant och ge upphov till trötthet eller lätt smärta.

Man brukar även prata om en pyramid av problem i kroppen. Längst upp finns det problem som är mest akut eller som gör sig mest till känna. När det problemet försvinner och smärtan minskar, så dyker nästa problem upp till ytan (toppen på pyramiden är kapad). Det kan vara tre nya problem. Och när de försvinner dyker fyra nya upp…

Så börjar det hända saker i kroppen som är ovana i samband med behandling så är det bara att gratulera. Troligen är du på rätt spår. Men självklart ska man inte bara köra på och strunta i att det gör ont eller känns. Se det som en resa där du upptäcker nya belastningar i kroppen. Och ge dig tid att vänja dig vid det nya – och musklerna att tränas upp.

 


Fallolyckor ökar – powerträning kan hjälpa

$
0
0

SVT skriver på sin sida: ”Fallskada är den vanligaste dödsorsaken bland äldre, varje dag dör två till tre personer över 65 år efter en fallolycka. Det är mer än dubbelt så många pensionärer som dör i trafiken, visar statistik som SVT tagit fram”

Ofta föreslås balansövningar för att minska risken för fall – och visst är balansträning bra. Men minst lika viktigt är styrketräning – framför allt styrketräning där man utför övningarna med power (alltså viss hastighet).

Jämför man yngre personer med äldre så ser man att dels har muskelstyrkan sjunkit hos de äldre personerna. De muskelceller som man först tappar som äldre än de snabbaste fibrerna. Dessa muskelfibrer är de som kan rädda situationen om man håller på att falla. Men i takt med att åren går och personen inte använder sig av dessa muskelfibrer så dör nervcellerna som styr muskelcellerna och därmed dör muskelcellerna. Man får färre snabba muskelfibrer kvar att använda. Jag har skrivit om detta tidigare – läs här.

motor unit

Den nervcell jag pratar om här är den som går från ryggmärgen (mitt i bilden ovan) och ut till muskeln. Det är den motoriska nerven som styr muskelcellerna.

 

De muskelcelleer som tappar sin styrande nervcell – när nervcellen dör – kan bli kontaktad av en annan nervcell i närheten. Men den nya nervcellen är ofta av långsam karaktär. Om nervcellen är långsam så blir även muskelcellen långsam. Nervcellen är som dirigenten framför orkestern – dirigerar han/hon snabbt så spelar musikerna snabbt. Men byter man ut dirigenten mot en som bara ger långsamt tempo så spelar också musikerna långsamt.

Åldrande innebär alltså generellt att man får mindre mängd snabba muskelceller i kroppen att använda sig av vilket gör att man får svårare att utföra snabba korrigeringar när man håller på att falla.

Åldrande innebär även att nervcellerna blir sämre på att skicka signaler – de nerveller som finns kvar. Nervcellerna skickar impulser till musklerna om arbete mer sällan hos äldre personer än hos yngre. Det innebär att äldre får svårare att aktivera musklerna fullt ut.
Michael Tonkonogi skriver i sin bok Senior Power att om man ber en äldre och en yngre individ att ta i till 50 % av den maximala styrkan så kommer båda upp i 25 nervimpulser per sekund. Men om man ber dem att utföra en maximal insats så når den yngre individen upp till 50 impulser per sekund medan den äldre endast når 35 impulser per sekund. Även om den äldre personen alltså har muskler så kanske han/hon inte kan använda dem effektivt.

För att råda bot på detta behöver man styrketräna. Dels styrketräning för att belasta musklerna generellt, men även styrketräning med snabbare hastighet. Så kallad power. Självklart behöver man ha en inskolningsperiod om man ska träna detta som äldre – framför allt om man sedan tidigare är ovan med detta. Minst 3 månader behöver man stegvis gå över mot styrketräning och anpassa hastigheten till högre hastighet. Men rätt utförd är powerträning perfekt för att minska risken för fallolyckor. Det är denna träning som gör att musklerna och nerverna både kan och orkar korrigera kroppen när vi håller på att ramla.

Så power i kombination med balansträning är perfekt. Lägg till lite smidighet också i form av exempelvis yoga, tai chi eller liknande så är mixen riktigt bra.

 

Läs mer om detta i Michael Tonkonogis bok ”Senior power”, SISU förlag.

Dropp teknik på flera ställen

$
0
0

Intresset för mitt inlägg om droppteknik har varit stort! Skoj! Jag har fått frågor om det bara är på de platser som jag skriver om som man kan få hjälp med låsningar/justeringar med dropp-tekniken. Svaret är att det finns andra som också gör det – de använder speciella plattor som de skjuter in under dig som patient när du ska justeras/manipuleras. Då går det att använda en vanlig behandlingsbänk.

Exempelvis på Access Rehab där jag själv är verksam använder många sig av den tekniken. Här finns olika storlekar på plattor beroende på vilken del av kroppen som ska justeras.

Så visst finns det flera. De jag skrev om i ursprungliga inlägget är de som har hela bänkar och som till största delen använder sig av denna teknik.

Hjärtläkare avråder från elitträning för ovana

$
0
0

Svt skriver på sin sida att otränade personer inte ska syssla med elitträning eftersom det kan vara skadligt. Man pratar om ökad risk för hjärtproblem och stroke.

Det håller jag helt med om. Men jag ställer mig lite frågande till nyhetsvärdet i detta. Vilken otränad person tror sig överhuvudtaget kunna träna på elitnivå?
Och jag tycker faktiskt att man är lite dum om man som otränad försöker ge sig i kast med elitens träningsprogram.

Det finns ju några självklara saker att tänka på

1. Det tar tid
Det tar tid att bli vältränad och det tar tid att stärka alla strukturer i kroppen. Lägg upp en realistisk plan på några år framöver om du vill nå bra resultat.
Ingen tror väl att Johan Olsson blev så bra som han är på ENDAST några veckors hård träning innan tävlingarna?

2. Starta stegvis
När du är ovan motionär, starta stegvis och öka stegvis. Starta med pass som känns något ansträngande och  öka nivån därefter.
Starta med kortare pass på 30-60 minuter beroende på vad du ska göra och öka därefter.

3. Växla mellan lättare och tuffare pass
Variationen är nödvändig. Det går inte att blåsa på med 100% insats i varje pass under årets alla veckor.

4. Återhämtning och vila!
Du behöver återhämta dig efter träning för att bygga upp dig. Här är det viktigt med vad du äter, dricker, hur du sover, stressar i resten av ditt liv, dina sociala relationer… allt spelar in när det handlar om återhämtning av hela kroppen och att hitta balansen. Har du mycket stress runt dig klarar du vanligen inte av lika mycket träning.

5. Fundera på vad du ska ha träningen till
Varför vill du motionera och vad ska du uppnå?

Motion i rimlig mängd är bra. Och jag tycker det är bra att man uppmanar folk att vara aktiva.

Självklart blir en otränad person skadad av att försöka träna på elitnivå. Problemet är nog främst att många ser bara loppen och prestationen och inser inte att det tar tid att bygga hållfasthet och styrka i kroppen. Bra form bygger man inte på en kvart eller en månad. Inte ens ett år. Ge kroppen den tid som krävs. Se vägen till eventuellt lopp
De som elittränar har lagt en solid grund genom mångårig träning för att kroppen ska orka. Så motionera på den nivå där DU är. Vill du öka eller göra mer – lägg en realistisk plan. Och du, mer träning eller längre lopp är inte alltid bättre.

 

 

Nyhetsmorgon TV4

$
0
0

”Bromsa åldrandet med motion” var inslagets ämne när jag i morse gästade Nyhetsmorgon som expert. Jag fick bra med tid för inslaget, vilket är jätteskoj. Och jag är i stort nöjd med innehållet – jag fick med det som jag hade tänkt mig. Förvisso hade jag tänkt visa några fler övningar, men jag kände att det viktigaste var att få med bra innehåll så det blev övergripande.

Jag brukar ju vara så där halvbra på att lägga ut klipp av övningar här på min sida, som  ni vet som följer mig, ha ha… Men jag ska se om jag kan få till lite filmning av övningar i helgen…

Du ser hela klippet här

2015-04-13 09.50.46

Jag själv är 47 år och tycker det är intressant med den ”åldrande” kroppen. Jag gillar att läsa och på få fram fakta – för att sedan få den praktisk. Och att dela med mig det jag hittar till andra.
Det har resulterat i att jag sedan några år jobbar med min kollega Veronica Fransen i vårt projekt ”Fab 50 – allt innan 50 är uppvärmning”. Jag pysslar alltså fortfarande med uppvärmningen enligt detta. Veronica är dock fullvärdig medlem i Fab50 :).

Med Fab50 vänder vi oss till alla som vill fortsätta leva och vara aktiva kring de 50 och efter 50. Man kan göra nästan allt – bara man är lite smart och tar hänsyn till sina gamla skador man dras med. Det kan vara artos i något knä, ryggen som börjar knorra efter ett aktivt (eller inaktivt) yrkesliv, gamla skador och skavanker man dragit på sig. Vi vill ge info och fakta, inspiration och tips. Så temat igår i TV4 är en del av Fab50. Är du nyfiken på mer? Det kommer…

Mer info om de olika redskapen jag hade med mig till studion hittar du här.

Jogga vid ryggont?

$
0
0

Jag medverkade ju i Nyhetsmorgon här i veckan och pratade om ryggbesvär. Efteråt har jag fått fråga om man kan jogga och/eller hur länge man bör vänta efter ryggproblemen innan man upptar joggning igen. Hur mycket belastas ryggen vid joggning jämfört med om man går?

Svaret är att du kan jogga när det känns bra. Vid undersökningar har man sett att effekten av den stötvisa belastningen på ländryggen är mycket liten vid både gående, joggande och springande. I FYSS (Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling) skriver man att:

//”…Slutsatsen av undersökningar är att belastningen på ländryggen vid joggande i måttligt tempo på slätt underlag endast är marginellt ökad jämfört med att stå eller gå. Att promenerea eller att jogga i måttligt tempo borde därmed inte åstadkomma någon skadligt ökad belastning på kotpelaren.”//

 

Du kan med andra ord börja jogga när det känns bra och när du själv vill. Känn efter hur kroppen reagerar och höj tempot och förändra underlaget stegvis.

Kom även ihåg att träna de djupa ryggmusklerna, liksom de djupa magmusklerna. Och sök hjälp som sagt – av naprapat, kiropraktor eller liknande – så du blir av med orsaken till ryggproblemen. Att bara vänta på att smärtan lägger sig och sedan återgå till vanliga rutiner kring arbete, rörelse och träning innebär stor risk att få tillbaka det onda igen.

Jogga vid ryggont?

$
0
0

Jag medverkade ju i Nyhetsmorgon här i veckan och pratade om ryggbesvär. Efteråt har jag fått fråga om man kan jogga och/eller hur länge man bör vänta efter ryggproblemen innan man upptar joggning igen. Hur mycket belastas ryggen vid joggning jämfört med om man går?

Svaret är att du kan jogga när det känns bra. Vid undersökningar har man sett att effekten av den stötvisa belastningen på ländryggen är mycket liten vid både gående, joggande och springande. I FYSS (Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling) skriver man att:

//”…Slutsatsen av undersökningar är att belastningen på ländryggen vid joggande i måttligt tempo på slätt underlag endast är marginellt ökad jämfört med att stå eller gå. Att promenerea eller att jogga i måttligt tempo borde därmed inte åstadkomma någon skadligt ökad belastning på kotpelaren.”//

 

Du kan med andra ord börja jogga när det känns bra och när du själv vill. Känn efter hur kroppen reagerar och höj tempot och förändra underlaget stegvis.

Kom även ihåg att träna de djupa ryggmusklerna, liksom de djupa magmusklerna. Och sök hjälp som sagt – av naprapat, kiropraktor eller liknande – så du blir av med orsaken till ryggproblemen. Att bara vänta på att smärtan lägger sig och sedan återgå till vanliga rutiner kring arbete, rörelse och träning innebär stor risk att få tillbaka det onda igen.

Visst kan tejpning hjälpa

$
0
0

Kinesiotejpning kan hjälpa vid vissa tillfällen för att för stunden öka medvetenheten i ett område och därmed öka stabilitet och muskelaktiveringen.

Tejpen i sig har inga magiska egenskaper som gör att musklerna börjar jobba mer. I bland får jag frågan om klistret innehåller något speciellt ämne som triggar musklerna, men så är det inte.
I stället är det tejpens utdragning som gör att hjärnan blir mer medveten om det tejpade området. Mer input från ett område i kroppen (upp till hjärnan) gör att hjärnan blir mer medveten om området och det blir mer output (exempelvis mer medvetenhet och även lättare med muskelpåslag).

Den tejp jag använder här är alltså elastisk kinesiotejp. Inte den stumma sporttejpen (coachtejp). Vilka färger du väljer är helt en smaksak.

20140720-152350-55430847.jpg
 

Här har jag exempelvis tejpat en träningskund till mig. Hon ska köra ironman i Kalmar nu i augusti och har problem kring knän och med lårens framsidor. Tejpningen är en allmän tejpning för att ”stabilisera” området och för att öka medvetenheten.

Sitt med lätt böjda knän. Fäst tejpen en bit under knäskålen, mitt på underbenet, dra ut tejpen till 50 % och dra den runt knäet på ena sidan. Fäst tejpen ovanför knäskålen en bit upp på låret. Gör på samma sätt på andra sidan.

Utöver tejp har hon så klart även fått andra övningar för att stärka de djupa kontrollmusklerna som styr knäet – kring knäet och kring höfterna. Och övningar för att trigga igång sätet och få kontroll på inåtrotationen över höften (underbenet och lårben har ju en tendens att rotera inåt relativt sett när foten slår i underlaget).

Dessutom kan man tejpa rumpan – vilket hon även har fått instruktioner om att vid själva loppet för att få sätet att fyra av mera under loppet och därmed öka den djupa kontrollen. Ett foto på hur tejpen kan sättas kommer i ett annat inlägg.


Skandinaviska idrottsmässan

$
0
0

I morgon lördag är det min tur att föreläsa och hålla workshop på Skandinaviska Idrottsmässan i Malmö.

 

IMG_7017.PNG

 

Det här är ett nytt event men som har en långtidsplan. Mässan började redan igår, torsdag och sträcker sig till på söndag. Under helgen finns många kända idrottsmän, inspiratörer och experter såsom Mattias Sunneborn, Torgny Mogren, Kristina Andersson, Magnus Samuelsson, Michail Tonkonogi, Bengt Johansson, Jari Ketola, Thomas Gustafsson, Roger Zaphe, Stellan Back…

 

Om du befinner dig i området kring Malmö kan jag varmt rekommendera ett besök på mässan! Vi ses väl där?

 

Boka personlig träff med mig – nätbokning

$
0
0

Nu är äntligen nätbokningen uppe för att boka personlig kontroll eller personlig träning till mig. Bokningen hittar du på http://woxnerud.timax.se/ Jag har min mottagning i Stockholm. på Access Rehab, Sveavägen 159, 3 tr.

 

Du kan boka en tid du exempelvis vill
* vill få en kontroll på din kropp och hur du tränar/jobbar i olika övningar
* om du har ont i ryggen/skuldran/nacken eller andra leder och vill hitta övningar/träning som hjälper dig att bli bättre
*  om du får ont i knä/höft/rygg/fot eller andra leder när du exempelvis springer eller cyklar – eller tränar annat. Du får hjälp hitta övningar som kan hjälpa dig.
* se hur du aktiverar dina djupa muskler, som magen och ryggen
* öka din prestation inom någon idrott genom att få bättre teknik via bättre kontroll på de djupa musklerna.
* hitta övningar som anpassas just till dig
* om du vill ha coaching för att komma igång med en livsstilsförändring
* om du har mammamage/pappamage som du vill ha hjälp med

Välkommen!

Några platser kvar på träningsresan 2-9 december

$
0
0

Jag, Fredrik Swahn och Jenni Nilsson anordnar tillsammans med Apollo en unik träningsresa till Playitas på Fuerte Ventura. Det finns några platser kvar fortfarande, så anmäl dig direkt så kommer du med!

fredrik jenni kopia

Att jag säger att resan är unik beror på att vi utlovar ovanligt stort individuellt fokus på resan. Du själv står i centrum tillsammans med dina frågor kring din hälsa och hur du kan motionera. Det här är verkligen ingen elitresa utan de flesta som åker med är motionärer. Det enda du behöver ha med dig är intresse att veta mer om hur just du kan utveckla din träning. Du får verkligen individuella redskap och nycklar.

Playitas kopia

Foto från www.apollo.se

 

Miljön är på Apollos fina anläggning på Playitas och all annan träning ingår också under veckan.

Läs mer här och anmäl dig så får du en underbar start på vårens säsong – liksom ett ovanligt fint avslut på 2014.

Sin egen sämsta coach

$
0
0

I dag var jag äntligen hos Martin Andrae, en sjukgymnast som håller till på Crossfit Solid här i Stockholm. Jag har väntat på tiden – mest för att jag själv har haft så fullt i mitt schema. Visst är det konstigt: man vet att man behöver gå någonstans och att man troligen får hjälp där, men ändå anser man att schemat är fullt så man måste vänta i flera veckor.

Nåja, i dag var jag hos Martin. Anledningen är min hälsena som jag ju känt av lite sedan i somras. Men samtidigt har det bara varit känningar – inget riktigt akut (ön i alla fall!) Jag tror hälsenan är en kompensation för något annat. Kanske att jag snedbelastade kroppen något är jag under våren och tidig sommar kände av mitt vänstra knä.

Martin granskade, testade och behandlade. Jag gillar när jag själv bara kan få vara ”patient” och att den som behandlar utför sina vanliga rutiner. Skönt att få någon annans kloka ögon och tankar på sin egen kropp. Man är själv sin sämsta coach :). Det är därför man behöver tränare omkring sig liksom folk som behandlar (oavsett vilken nivå eller kunskap man har själv).

Mjukt drog han, puttade, klämde och tryckte på ben och fötter. Kroppen kändes helt annorlunda efteråt. Häftig känsla. Även viss stramhet som jag haft i nacken på vänster sida försvann när kroppen nu balanserades upp nerifrån.

Vi får se hur det går. I dag har jag order om vila. Imorgon lite lätt träning för benen, men överkroppen kan jag träna om jag vill. Sen kan jag öka lite mer. Nästa vecka är det återbesök. Intressant som sagt!

När man ändrar något så ändras en massa

$
0
0

Om du har ont någonstans i kroppen och du börjar ta tag i ”problemet” och hitta orsaken till besvären, så ska du inte bli förvånad om du börjar känna konstiga saker på andra ställen i kroppen.

Har du exempelvis ont i ett knä och får hjälp med att kontrollera fotens ben, underbenens rörelser mot varandra, lårets position, musklernas arbete – hur de djupa musklerna gör sitt jobb (eller inte). Då ska du inte bli förvånad om du en dag känner i vadens muskler, eller kanske i foten, eller i höften eller annanstans. Eller så kanske lätta symtom flyttar runt i kroppen.

Det här beror ofta på att vissa muskler har varit relativt inaktiva när du belastat kroppen ”snett” och kompenserat under en tid. När kroppen sedan börjar fungera som den ska så får de hittills sovande musklerna plötsligt börja göra sitt jobb – vilket kan vara ovant och ge upphov till trötthet eller lätt smärta.

Man brukar även prata om en pyramid av problem i kroppen. Längst upp finns det problem som är mest akut eller som gör sig mest till känna. När det problemet försvinner och smärtan minskar, så dyker nästa problem upp till ytan (toppen på pyramiden är kapad). Det kan vara tre nya problem. Och när de försvinner dyker fyra nya upp…

Så börjar det hända saker i kroppen som är ovana i samband med behandling så är det bara att gratulera. Troligen är du på rätt spår. Men självklart ska man inte bara köra på och strunta i att det gör ont eller känns. Se det som en resa där du upptäcker nya belastningar i kroppen. Och ge dig tid att vänja dig vid det nya – och musklerna att tränas upp.

 

Viewing all 43 articles
Browse latest View live